top of page
Анастасія ШИБІНСЬКА

Права споживачів у закладах торгівлі

Кожен з нас був в ситуації, коли охоронець торгівельного центру або невеликого магазинчику вимагав огляду ваших особистих речей. Більшість людей не звертають на таку дрібничку уваги та без усіх вагань надають свої речі для огляду,навіть не підозрюючи, що це є порушенням ваших прав.

Більшість охоронців за такої ситуації можуть цитувати норму Закону України «Про охоронну діяльність», але проаналізувавши його можна дійти висновку, що персонал охорони має право проводити огляд ваших речей, лише за вашою добровільною згодою. Єдине,що він має право зробити-викликати співробітників поліції, та попросити вас дочекатись їх, але це знов таки за вашою добровільною згодою. Тому,заходячи до магазину не намагайтесь першочергово йти до камер схову та залишати там речі, тому що з упевненістю можу сказати-ви не зобов’язані здавати ваші особисті речі, оскільки такий обов’язок не передбачений в жодному нормативно-правому акті.

Якщо ж ви вирішили залишити особисті речі у камері схову,ви стаєте споживачем та укладаєте безоплатний публічний договір зберігання,умови якого врегульовані нормами Цивільного Кодексу України, хоча навіть і за таких умов адміністрації торговельних закладів відмовляються нести відповідальність за збереження таких залишених речей . Насамперед,це суперечить нормам статей 942, 949–951 ЦК України, оскільки саме ці статті передбачають, що торговельний центр є зберігачем ваших речей і тому він відшкодовує збитки за втрату або пошкодження речі, прийнятої на зберігання. Крім того, існує Постанова Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» , а саме п. 21 який передбачає, що суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об'єктах, та створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

У разі якщо з вами сталась така ситуація ви маєте право знати на підставі якої норми нашого законодавства хочуть оглянути ваші речі. Якщо охорона та адміністрація за будь-яких умов намагається завести вас в кімнату охорони, відмовляється випускати з приміщення супермаркету, слід пригадати норми Закону України «Про захист прав споживачів», які забороняють обмежувати вашу свободу та затримувати, адже це є порушенням ваших особистих прав, що є підставою для відповідальності у суді.

33 перегляди0 коментарів
bottom of page