top of page
Фото автораМихайло Козачук

Дискримінація У Спорті | Semenya v. Switzerland | ГО Держава і Право

Заявниця, міжнародна легкоатлетка, що спеціалізується на забігах на середні дистанції (від 800 до 3000 метрів), скаржиться до Європейського суду з прав людини на правила, видані Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAAF), які вимагають від неї знизити природний рівень тестостерону за допомогою гормонального лікування, щоб отримати право на участь. змагатися як жінка в міжнародних спортивних змаганнях.

Ukrainian Sport Lawyer, Спортивний адвокат Київ, Адвокат у спорті , українські спортивні адвокати

Заявниця є південноафриканською спортсменкою, золотою медалісткою Олімпійських ігор, яка кілька разів була чемпіонкою світу у своїй дисципліні між 2009 і 2017 роками.


Після тестування після перемоги в 2009 році Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) повідомила заявницю, що відтепер вона повинна знизити рівень тестостерону нижче певного порогу, якщо вона бажає продовжувати змагатися у своїх улюблених видах на майбутніх міжнародних легкоатлетичних змаганнях. Заявниця почала приймати гормональне лікування. Незважаючи на значні побічні ефекти, вона виграла кілька дистанційних подій на міжнародному рівні в 2011 і 2012 роках.


У 2015 році, після апеляції іншого спортсмена, Спортивний арбітражний суд («CAS») призупинив застосування відповідного Регламенту IAAF. Згодом заявниця припинила лікування. У 2016 році вона виграла ще одну золоту медаль на Олімпійських іграх.


У 2018 році IAAF випустила нові Правила, що регулюють вимоги до класифікації спортсменок із відмінностями статевого розвитку як жінки (так звані Правила DSD).


Заявник відмовився виконувати ці Правила; вона стверджувала, що вони вимагали від неї піддатися гормональному лікуванню з погано зрозумілими побічними ефектами.


На апеляцію заявника CAS вирішив, що Правила DSD були дискримінаційними, але, тим не менш, вони являли собою необхідний, розумний і пропорційний засіб забезпечення чесної конкуренції.


Заявниця безуспішно оскаржила це рішення у Федеральному суді Швейцарії, стверджуючи, зокрема, що воно становило дискримінацію спортсменок із відмінностями у порівнянні зі спортсменками, які їх не мали.


У Європейському Суді заявниця також стверджує, що судовий перегляд Федерального верховного суду був надто обмеженим за обсягом.


Наразі справа знаходиться на стадії комунікації з владою Швейцарії. Ми слідкуватимемо за тим, які висновки в цій справі зробить Європейський суд з прав людини. Далі буде...


Якщо Ви потребуєте юридичної консультації з питань звернення до Європейського суду з прав людини, з питань захисту прав спортсмена чи з інших питань, звертайтеся просто зараз в ЧАТ або телефоном!

コメント


bottom of page