top of page
Фото автораLaw Center "InLaw"

Орендна Плата Під Час Війни | Чи Можна Не Платити? | Подільський Юридичний Центр

Військова агресія росії докорінно змінила повсякденне життя кожного українця. Негативний вплив варварських дій агресора проявляється і на можливості орендарів сплачувати орендну плату.



Указом Президента України від 24 лютого 2022 року на всій території нашої держави було введено воєнний стан.

28 лютого 2022 року Торгово-Промислова Палата України у своєму листі № 2024/02.0-7.1 засвідчила, що військова агресія росії проти України та введений в країні воєнний стан визнаються форс-мажорними обставинами.

Дія вищезгаданого листа поширюється, з-поміж іншого, й на всі договори оренди, що були укладені між фізичними та/або юридичними особами, за умовами яких орендар зобов’язаний сплачувати орендну плату.

Проте, хочемо звернути Вашу увагу на те, що сам факт введення воєнного стану та настання форс-мажорних обставин не може слугувати беззаперечною підставою для звільнення орендаря від сплати орендної плати.

Законодавством України дійсно передбачає звільнення особи від відповідальності за порушення зобов’язання за договором при настанні форс-мажорних обставинах. Проте обов’язок виконувати умови договору залишається.

Орендар все одно буде зобов’язаний сплатити орендну плату в майбутньому. Але у випадку, якщо через настання форс-мажорних обставин він порушив встановлений строк сплати орендної плати, то його неможливо буде притягнути за це до відповідальності, яка передбачена договором.

Не підлягають застосуванню до орендаря наступні санкції:

  • Обмеження доступу до користування орендованим майном.

  • Одностороння відмова орендодавця від договору оренди.

  • Відшкодування збитків, а також пеня та будь-які інші штрафні санкції.

  • інші дії, які могли бути передбачені у договорі оренди.

На практиці досить часто зустрічається ситуація, коли сторони самотужки передбачають в договорі, що настання форс-мажору не лише звільняє орендаря від відповідальності за порушення умов договору, але й відстрочує сплату орендної плати на строк дії форс-мажору.

В умовах воєнного стану досить поширеною є ситуація, коли орендар позбавлений можливості використовувати орендоване ним майно.

Для таких ситуацій законодавством передбачено звільнення орендаря від обов’язку сплати орендної плати на весь період, впродовж якого орендар не мав змоги використовувати орендоване майно за призначенням (ч. 6 ст. 762 Цивільного кодексу України). Таке положення може бути передбачене і в договорі оренди.

Звертаємо Вашу увагу, що у випадку виникнення спору з орендодавцем щодо можливості використання орендованого майна під час форс-мажорних обставин, саме орендар буде зобов’язаний доводити той факт, що він не мав такої можливості.

Наголошуємо на тому, що належним документом, який засвідчує настання форс-мажорних обставин, є сертифікат, виданий Торгово-промисловою палатою України.


Детальніше про поняття форс-мажору та про порядок його оформлення читайте у нашій статті: Як Оформити Форс Мажор Під Час Дії Правового Режиму Воєнного Стану? | Юридична Консультація


З метою зменшення ризику виникнення спору в майбутньому, рекомендуємо здійснювати комунікацію з Вашим орендарем/орендодавцем щодо можливості відстрочення сплати орендної плати або звільнення від її оплати у випадку неможливості користуватися орендованим майном.


Якщо у Вас виникають питання, звертайтесь до нас у ЧАТ!

140 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page