top of page
Фото автораАлександр Оскома

Проходження Медичної Комісії (ВЛК) В Військкоматах Під Час Мобілізації. Порядок, Оскарження Та Що По


Питання проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) врегулювано Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом МО України від 14.08.2008 № 402.

По перше, медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів (наразі районні/міські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки).


Також передбачено повторний огляд військовозобов’язаних, які раніше були визнані непридатними до військової служби - оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.


Повторному огляду ВЛК підлягають такі категорії:

1. військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення;

2. офіцери запасу під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.


Якими лікарями проводиться огляд:

- обов’язково - хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом.

- Огляд іншими лікарями - за медичними показаннями.


Огляду ВЛК передує:

- рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки;

- загальний аналіз крові;

- ЕКГ;

- дослідження сечі;

- дослідження крові на цукор (обов’язковий лише для осіб, старшим 40 років);

- отримання даних із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, - витяг з історії хвороби); на осіб, що визнані інвалідами - дані з органів соціального забезпечення та медичну картку амбулаторного хворого з поліклініки та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.


Рішення медичного огляду оформлюються довідкою ВЛК, яка складається у двох примірниках, копія якої видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд. Довідка дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду.



Строки відстрочки від призову за станом здоров'я:

Під час дії правового режиму воєнного стану та під час мобілізації, відстрочка надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями може бути продовжена продовжена ще до 2 місяців. Після закінчення проводиться огляд для вирішення питання про придатність до військової служби.

У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною ВЛК.



Чи може бути висновок ВЛК переглянутий?

У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК).

Як це відбувається:

- до військкомату подається заява особи, щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути ЦВЛК;

- до заяви заявником долучаються відповідні медичні документи;

- територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (військовий комісаріат) направляє в регіональну штатну ВЛК, на території якої проживає заявник, його заяву, медичні документи, які є в заявника або одержані військовим комісаріатом із цивільних (військових) лікувальних закладів, військовий квиток. На офіцерів запасу та у відставці також подається особова справа.



Штатна ВЛК спільно з головними (провідними) медичними фахівцями військово-медичних клінічних центрів вивчає всі медичні та інші документи, які характеризують стан здоров'я заявника у період проходження ним військової служби та після звільнення. Якщо при цьому буде встановлено, що є підстави задовольнити прохання заявника, штатна ВЛК через військового комісара направляє його на огляд ВЛК військового комісаріату, гарнізонною або госпітальною ВЛК (за рішенням штатної ВЛК) з метою визначення придатності до військової служби на теперішній час.



Результати огляду колишнього військовослужбовця оформляються довідкою ВЛК або свідоцтвом про хворобу. Чотири примірники свідоцтва про хворобу (довідки ВЛК) направляються в штатну ВЛК. Після розгляду всіх документів штатна ВЛК подає у ЦВЛК свідоцтво про хворобу (довідку ВЛК) в трьох примірниках, на офіцерів запасу та у відставці - особову (на пенсіонерів Міністерства оборони України - і пенсійну) справу, історії хвороби за період служби і після звільнення з військової служби, медичну книжку, медичну картку амбулаторного хворого або докладні витяги з них, акти огляду МСЕК та інші необхідні документи з обґрунтуванням думки з цього питання для прийняття остаточної постанови, у тому числі про причинний зв'язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва).


Для отримання юридичної консультації Ви можете залишати свої питання в ЧАТ!



1 542 перегляди0 коментарів

Commenti


bottom of page